yeniduzce.com Bolu'nun En Aktif Haber Portalı!  
Anasayfa   ANASAYFA   Spor Haberleri   SPOR HABERLERİ   Röportajlar   RÖPORTAJLAR   Foto Galeri   FOTO GALERİ   Video Galeri   VİDEO GALERİ   Tv Kanalları   TV KANALLARI   Oyunlar   OYUNLAR  
  Yazarlar   Bolu Hava Durumu   Bolu Hava Durumu   Nöbetçi Eczaneler   Nöbetçi Eczaneler   Anket   Anket   Arşiv   Arşiv   Ziyaretçi Defteri   Ziyaretçi Defteri   Künye   Künye   İletişim   İletişim   İletişim 25 Nisan 2024 Perşembe
[13:34] Sokak ortasında pompalı tüfek ile saldırdı -- [12:09] çocuklara eğitim parkında "trafik bilinci" kazandırılıyor -- [12:03] Güner'den aşı ekiplerine moral ziyareti -- [22:00] Güner ; AK Parti döneminde alt yapı sorunu yoktu -- [16:29] Evrensel Hafızlar Derneği'nden kompozisyon yarışması -- [14:24] AK Kadınlardan bağımlılık eğitimi -- [16:38] Bolu'da en çok yağmur Yedigöllere yağdı -- [16:33] Bolu'da tarihi eser operasyonunda 2 bin 155 sikke ele geçirildi -- [14:42] Ücretsiz yaz karate kursları başladı -- [14:19] Ak Parti Bolu teşkilatından kan bağışı --
DEDEDEN TORUNA 80 YILLIK KARAMANLIOĞLU GIDA

Ramazan’ın 3. Gününde, Arasta’nın 80 yıllık, dededen toruna devreden Karamanlıoğlu Gıda’nın işletmecisi, Mehmet Nur Karamanlıoğlu’nun yanındayız.

Haberi Yazdır

03.08.2011  10:30



 

      Nermin Kaya-Ramazan’ın 3. Gününde, Arasta’nın 80 yıllık, dededen toruna devreden Karamanlıoğlu Gıda’nın işletmecisi, Mehmet Nur Karamanlıoğlu’nun yanındayız.

“80 yıllık bir dükkanı işletiyorum. Dedemden babama, babamdan bana intikal eden bir  dükkan burası” diyerek başlıyor nam-ı diyar Karamanlı Mehmet. “Yaklaşık 45 yıldır bu dükkandayım”

Biz sohbetimizi gerçekleştirirken babasının, dedesinin zamanından kalan eski müşterileri geliyor bir bir. Soruyoruz onlara kaç senedir bilirsiniz bu dükkanı?

-        60 yaşlarında bir amca başlıyor anlatmaya “ ben Mehmet’in babasının zamanından bilirim burayı. O zamanlar zift fabrikası vardı burada, ta o dönemden yani.

-        Bir başka müşteri geliyor sonra, 50’li yaşlarda bir bayan, “25 senedir, bir şey almayacak olsam da sırf nasılsın Mehmet ağabey demek için her gün uğrarım.”

Mehmet Bey, Yukarı Çarşı’nın en sevilen esnaflarından birisi. 80 yıllık bu dükkanın önünde mutlaka 2, 3 kişi çekip taburesini Mehmet Bey’le sohbet eder.  

Neyse başlıyoruz sonra sohbetimize bilindik sözlerle, “Eski ramazanlarda, herkes orucunu tam tutardı, herkes birbirine saygılıydı. Artık eskisi gibi tat yok Ramazanlarda.”

Karamanlıoğlu “Hem sahuru, hem iftarı beraber yapardık. Şimdi bunları yaşayamıyoruz. Kimse oruç tuttuğunun, ramazanın geldiğinin bile farkında değil.” diyor. Eski tatları özlediği ses tonundan bile belli.  “Eskiden ramazanlarda kahveler açılırdı burada, akşam teravih namazından sonra o kahvelerde sohbetler yapılırdı.”

“Ben evlendiğimde dedem, babannem, annem, babam, kız kardeşlerim, ben ve eşim sekiz kişi beraber yaşardık. Ramazanın bir tadı, bir heyecanı olurdu. İftarda yemek yerken, herkes birbiriyle yarışırdı, şakalaşırdı. O zamanlarda ki lezzet hiçbir şey de yok. Şimdi bizim kızlar evlendiler, eşimle yalnız kaldık.”

“Ramazana özgü simit makarnası getiririz, önceden çok satardık, şimdi insanlar bunları yavaş yavaş unutuyor. Eski Ramazan satışlarımız yok. Peynir tatlısı olurdu, çok severdik. Şam baba tatlısı olurdu. O zamana özel çuvallarda gelirdi. Bir tanesini bir kişinin yemesi mümkün değildi. Şimdi kayboldu gitti bunlar.”

“Bizim dükkanımızın müşterileri hep eski müşterilerimiz. Ekmek kadayıfını sırf benden almak için özellikle gelirler. Benim ekmek kadayıfımı yıllardır bilirler, güvenirler. Ramazanda müşterimiz bize şunun iyisini ver demez. Zaten iyisini getirdiğimizi bilir.” Diyor eski ramazan tatlarını anlatırken.

Sonra geçiyoruz kimler vardı o zamanlar sorusuna, gülümseyerek “Eskilerden doktor amca vardı, biz ona pis doktor derdik. Hem bakkallık yapardı, hem iğnecilik yapardı. Lastik tamir ederdi. Lastik tamir ederken, birisi gelirdi, onun iğnesini yapardı. Askerdeyken sağlıkçıymış. Bir keresinde belediye köpeği zehirledi gözümüzün önünde, doktor amca hayvana bir şeyler içirdi ve kurtardı” derken Kahveci Şerefle birlikte Doktor amcaya yaptıkları bir şaka geliyor aklına.

“Bir gün Kahveci Şerefle beraber, doktor amcanın kapısının kilidine köpek bağladık. Çöp kutuları vardı, dükkanın önüne koyduk. Adam gelinceye kadar bir sürü muzurluk yaptık. Doktor amca geldi, hiçbir şey demedi.”

Ve anlatıyor Karamanlı Mehmet:

“Eski insanlar birbirlerine duyarlıydı, daha birbirlerini tutarlardı. Bir keresinde doktor amca da babamda fötr şapka giyiyorlar. Kahveci Şeref vardı, babamla beraber doktor amcaya şaka yapacaklar. Önceden anlaşıyorlar, doktor amcanın kafasından su dökecekler. Babam doktor amcayı oturtuyor, Şeref amca geliyor, suyu babamın kafasından döküyor. Babam ne yaptın Şeref, karıştırdın diyor. Halbuki karıştırır mı bilerek yapıyor. Şeref ağabey “ya Hacı Ağabey şapkaları karıştırdım” diye takılıyor babama.



Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan Bizbolulular.com sorumlu tutulamaz.



Başkan Özcan’dan Almanya’ya teknik inceleme gezisi
Başkan Özcan’dan Alm
3 Aralık dünya engelliler günü (2019)
3 Aralık dünya engel
Anneler Üniversitede Okulu Başarıyla Tamamlandı
Anneler Üniversitede

kabak festivali Düzce 2019
kabak festivali Düzc
Anneler Üniversitede Okulu
Anneler Üniversitede
‘3. Köroğlu Yazarlık Mektebi’ Eğitimlerine Başladı
‘3. Köroğlu Yazarlık

ZUMA
ZUMA
KİM 500 MİLYAR İSTER
KİM 500 MİLYAR İSTER
Yaban ormanda
Yaban ormanda

Mario Meyve Dünyası
Mario Meyve Dünyası
HIZLI ŞOFÖR
HIZLI ŞOFÖR
FARE CİRİT ATIYOR
FARE CİRİT ATIYOR

TWİTTER'DA TAKİP ET
FACEBOOK'DA TAKİP ET
BOLU'DA VEFAT EDENLER
Bolu'da vefat edenler
9.06.2021
Bolu'da vefat edenler
29.04.2021
Bolu'da vefat edenler
26.04.2021
Bolu'da vefat edenler
22.04.2021
Bolu'da vefat edenler
22.03.2021
Bolu'da vefat edenler
8.03.2021
Bolu'nun En Aktif Haber Portalı!
0374 217 73 77
[email protected]

2010 - 2018 © Tüm hakları saklıdır.



Künye - İletişim
Serbay Interactive
Bolu web tasarım Emlak8
Site Haritası